Książka „Pełny bonclok – tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”
Co jastrzębianie jedli kiedyś, a co jedzą teraz? Jakie potrawy goszczą na stołach w Wigilię, Wielkanoc i inne święta, a jak wygląda codzienne menu... O tym oraz tradycjach kulinarnych związanych z tytułowymi podmiejskimi dzielnicami Jastrzębia-Zdroju oraz całego Śląska można dowiedzieć się z książki Anny Lerch-Wójcik pt.„Pełny bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”. To obowiązkowa pozycja dla każdej osoby zainteresowanej tradycją i kulturą oraz przede wszystkim przepisami kulinarnymi Śląska.
Ponad 200 stronicowa publikacja zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst jest zrozumiały dla wszystkich czytelników.
Serwis firmy.wjastrzebiu.pl jest częścią portalu miejskiego wjastrzebiu.pl. Portal to projekt budowy informacyjnej społeczności miasta Jastrzębie-Zdrój przez firmę Ahoj!
© Portal miejski wJastrzebiu.pl © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved.